Založ si blog

Potrebujeme vzdelanie pre lepšiu budúcnosť? !

Už od malička sa neustále učíme. Od najednoduchších potrieb až postupne po zložitejšie definície. Každý z nás chce dosiahnuť čo najviac. Chce sa čo najviac vecí naučiť.

Problém vysokého školstva je v dnešnej dobe veľmi aktuálna téma. Už dlhé roky nie je verejným tajomstvom, že kvalita zaostáva za kvantitou. Avšak je to pravda alebo sú to len fámy ľudí, ktorí sa „starajú do všetkého“.  Dnes takmer na každom kroku stretnete človeka, ktorí ma pred menom titul.  Aj obyčajná predavačka za pokladňou v potravinách sa pýši titulom. Lenže išli títo ľudia s takým zámerom na vysokú školu? Išli tam so zámerom dostať titul alebo zabezpečiť si budúcnosť?

Veľký zlom v živote každého študenta nastáva pri ukončení strednej školy. Pred mladými ľuďmi stojí otázka či naďalej pokračovať v štúdiu alebo sa rozhodnúť pre nový pracovný život. Väčšina si vyberie ten študentský. Samozrejme komu by sa nepáčilo „bezstarostný život“ plný študentských večierkov, samozrejme aj vzdelávania sa, ale hlavne neriešenia rôznych problémov, ktoré pracovný život zo sebou prináša.

V našej krajine sa nachádza 36 vysokých škôl. Podľa posledných štatistík na nich študuje 188 885 študentov. Najviac študentov verejných vysokých škôl v prvých dvoch stupňoch študovalo v spoločenských vedách, náukách a službách (54,65 %).

Samozrejme vysoké školy žijú zo svojich študentov. Dostávajú za ne nemalé finančné prostriedky. Podľa Ministerstva školstva Slovenskej republiky v rámci schváleného rozpočtu v roku 2014 na vysoké školstvo bola na dotácie verejným vysokým školám vyčlenená čiastka 443 424 063 €. Celkové náklady verejných vysokých škôl v roku 2014 v hlavnej činnosti predstavovali 656 172 540 € a celkové výnosy verejných vysokých škôl v roku 2014 v hlavnej činnosti boli 666 235 584 €.
Tieto nemalé finančné prostriedky zaručujú viacerým školám existenciu.  To sa odzrkadľuje na prijímacích pohovoroch. Keď sa pozrieme na kritéria prijatia na vysoké školy mnohé z nich majú pri sebe dôležitú poznámku. Uchádzači budú prijatí bez prijímacích pohovorov. Komu by sa to nepáčilo, že nemusia vynaložiť kúsok úsilia, hodiny strávené nad knihami aby sa dostal na vysokú školu.

Pri písaní tohto blogu som sa rozprávala s mnohými kamarátmi, ktorí študujú na rôznych vysokých školách. Pýtala som sa na ich kvalitu. Takmer všetci nadávali. Nikto nebol spokojní, či sa jedná o priestorové vybavenie školy, materiály, vyučujúcich alebo pri hodnotení svojej budúcnosti. Nevidia ju ružovo. Prečo je to tak?

Dovolím si tvrdiť za všetkým treba hľadať peniaze. V dnešnej dobe predstavujú peniaze a moc veľkú silu. Prejavuje sa to aj v školstve. Kde nie sú peniaze nie je nič.  Za úspechom sa treba namakať. Nič neprichádza samo. Vysoká škola síce dokáže človeku ponúknuť dostatočné vzdelanie. Avšak je na človeku samotnom ako s tým dokáže vynaložiť.

Od Tatier k Dunaju

26.05.2015

Hoci rozlohou nie veľká, ale svojimi zákutiami, pamiatkami, a históriou obrovská. Jednými milována, inými nenávidená. Reč je o našej republike. Slovensko patrí medzi najmenšie krajiny nielen v Európe ale aj na svete. Hoci ju nemôžeme zaradiť ku krajinám s vysokou životnou úrovňou pre svojich návštevníkov, turistov ale aj občanom skrýva neskutočné bohatstvo. Veď [...]

Veľká čierna debna v obývačke

17.05.2015

Kto by ju nepoznal? Všadeprítomná, vševediaca. Každodenne na nás bliká svojimi svetielkami. Vlastným menom televízia. Od svojho vzniku prešla mnohými zmenami. Spočiatku to bola iba privilégium nóbl rodín. Postupne sa svojou iniciatívou a dravosťou pretlačila takmer všade. Stopy to nezanechalo ani na jej výzore. Z malého tučnučkého čuda sa stala super štíhla debna, bez [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6930x
Priemerná čítanosť článkov: 2310x

Autor blogu

Kategórie

Archív